Sağlık

Canan Karatay Çocuklarımıza Hangi Besinleri Vermemiz Gerektiğini Anlattı

prof. Canan Karatay, Karatay Kalami adını verdiği Youtube kanalında yaptığı açıklamada çocuklarda artan vitamin ve mineral eksikliğinin nedenlerini açıkladı.

Karaciğerin çok değerli bir organ olduğunu ve çocuklarda ve gençlerde karaciğer yağlanmasını anlatan Prof. Dr. Canan Karatay “Vitaminler karaciğerde depolanır ve vitaminler üretilir. Yaşamımız için gerekli vitaminler. Bu vitaminler; A vitamini, D vitamini, B12 vitamini ve K2 vitamini. Normal işleyen bir karaciğerde bunlar üretilir ve dolaşıma salınır. Ancak karaciğer yağlanması başladığında dokuz, on yaşındaki çocuk ve gençlerde ne yazık ki bunların boyutu azalıyor. Özellikle D vitamini ve B12 vitamininin azalması nedeniyle vücutta bağışıklık sistemi çöküyor.” söz konusu.

 

Kronik Hastalıklar Çocuklarda 12 Yaşında, 10 Yaşında Çığır Açmaya Başlıyor

Kronik Hastalıklar Çocuklarda 12 Yaşında, 10 Yaşında Çığır Açmaya Başlıyor

Çocukların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay, “Anne ve babaların en çok korktuğu enfeksiyonlardan çocukları korumak için bunu yapmamız gerekiyor. Ancak karaciğer yağlanmasının en değerli zararlarından biri akut enfeksiyonlardır. Çok yaygın olduğu üzere çocuklarda on iki ve on yaşlarında kronik hastalıklar görülmeye başlar. Ben çocuk doktoru değilim. Ben bir kardiyoloğum, dahiliyeciyim. Yirmili, otuzlu yaşlardaki erişkinlerde gördüğümüz kalp hastalıkları, diyabet, sınır hastalıkları hepsi çocukluğumuza dayanıyor. O yüzden bana artık çocuk doktoru değil niye konuşuyorsun demesinler diye anlatıyorum. Rahimden atılır.” dedi.

 

Çocuklarda D Vitaminini Yükseltmekten Korkmayalım

prof. Canan Karatay: “Çocuklarda D Vitaminini Arttırmaktan Korkmayalım”

Çocukların D vitaminini ölçtürmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Canan Karatay, “D vitaminini artırırsak korkmamalıyız. Enfeksiyonlara karşı koruduğu için D vitamini yüksek olan çocuklarda ileri yaşlarda yüksek tansiyon görülmez. Kalp krizi değil. Felç değil. Depresyon olmaz. Akıl çok iyi çalışıyor. Çocuklarımızı çok sağlıklı beslememiz gerekiyor. Tabii okullardan maalesef zehir saçan kantinleri de kaldırmamız gerekiyor. Ama anneler burada ve bakıcılar ve babalar çok değerli. Çocuklarımızı mutlaka sağlıklı besleyeceğiz. Peki D vitamini yiyeceklerden mi geliyor? Her zamanki gibi alınır. En değerli kaynağınız nedir? Karaciğerdir. En değerli kaynağınız nedir? balıktır. Haftada bir çocuklarımıza ciğer yedirmemizde fayda var. Karaciğer, kalp, böbrek, biz bunları çocukken çok yerdik. Mümkün olduğu kadar çok balık. Ama konserve balık değil. Gerçek şu ki, gerçekten soğuk deniz balığı, işte Karadeniz’den gelen hamsi çok değerli. Soroz’dan gelen sardalyalar çok değerlidir. Buralar soğuk denizler olduğu için omega3 çok yüksek.”

 

Çocukları Baş Ağrısını İçmeye Alıştırmamız Gerekiyor

Çocukları Baş Ağrısını İçmeye Alıştırmamız Gerekiyor

Çocukların protein olarak tam yağlı peynir, protein ve kalsiyum olarak tam yağlı ev yoğurdu yemelerinin kesinlikle faydalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Canan Karatay, “Elbette baş ve ayak çok değerli. Çocukları kafa kafaya içmeye alıştırmamız gerekiyor. Kemik suyu çok değerlidir. Yani evde kemik suyu kaynatılabilir. Gerçekten yavaş yavaş çocuklara alışmaları gerekiyor kemik suyuna limon sıkarak, karabiber ekleyerek ve biraz kristal kaya tuzu ekleyerek, çok değerli. Hani eskiden hastalandığımızda buna tavuk suyu çorbası denirdi. Artık dürüst tavuk kalmadı. Ona tavuk suyu çorbası diyemem efendim. Kahve de çok değerlidir. Kahve derken Türk kahvesini kastediyorum. Çünkü Türk kahvesi güçlü bir antioksidandan çok güçlü bir antioksidandır. Yani karaciğeri de zehirlenerek küçülür. Aynı zamanda vücudu güçlendirir. Beyinleri ve zihinleri de açılır. Konsantrasyonları da güçleniyor.” söz konusu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

esenyurt-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu