Haber

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Moskova’da cuma namazını kıldırdı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Rusya’nın Moskova Merkez Camii’nde ezan okudu, hutbe okudu ve Cuma namazını kıldırdı.

Erbaş, Rusya’nın başkenti Moskova’daki temasları sırasında cuma namazı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in birlikte açılışını yaptığı Moskova Merkez Camii’ne geldi.

Cuma namazı vakti girince ezanı okuyan Erbaş, Cuma hutbesini okudu.

Moskova’daki camide Kazan, Grozni, Sibirya, Mahaçkale, Bakü, Buhara, Bişkek, Duşanbe ve daha birçok şehirden Müslümanlarla bir araya geldiklerini belirten Erbaş, yaşayan Müslümanlara Türkiye’den sevgi ve şefkat dolu selamlar getirdiğini ifade etti. Moskova’da.

İdil Bulgar Devleti’nin hükümdarı Almış Han’ın 1100 yıl önce Abbasi Halifesi Yüce Billah’a elçi göndererek kendilerine İslam’ı öğretecek öğretmenler, cami yapacak mimarlar istediğini hatırlatan Erbaş, heyetin Bulgaristan’a gelmesiyle bugün Rusya’nın bulunduğu coğrafya İslam’ı benimsemiştir. . Erbaş, İdil Bulgar Devleti’nin İslam’ı devlet dini olarak kabul eden ilk Türk devleti olduğuna değinerek, bu sayede Sahabelerin defnedildiği Derbent’te yanan İslam meşalesinin tüm kıtayı aydınlattığını dile getirdi.

Bu coğrafyanın o günden bugüne İslam medeniyetinin her alanında en güzel örneklerine ev sahipliği yaptığını anlatan Erbaş, “Bugün bu coğrafya 25 milyonu aşkın mümin kalbi, samimiyeti, asaleti, hayır mücadelesiyle insanlığa örnek teşkil ediyor. , sabır ve fedakarlık önemini koruyor.” söz konusu.

“İslam, insanlara hayır yollarını gösteren dosdoğru yoldur”

İslam’ın hak ve hakikat, tabiat ve hayat dini olduğunu, gittiği her yeri güzelleştirdiğini belirten Erbaş, “İslam adalet ve merhamet, şefkat ve merhamet, esenlik ve emniyet, barış ve emniyet dinidir. ilim ve hikmet, hikmet ve medeniyet dinidir.İslam, insanları karanlıklardan nura çıkaran ve onlara hayır yollarını gösteren dosdoğru yoldur.

İslam dininin toplumun tüm fertleriyle liyakat ve adalete dayalı ilişkiler kurmayı emrettiğini vurgulayan Erbaş, barış ve iyilik içinde yaşamayı tavsiye ederek, şunları kaydetti:

“Hiç şüphesiz en önemli sorumluluk alanlarımızdan biri ailemizdir. Aile, insan doğasının, şerefinin ve neslinin korunmasında vazgeçilmez bir kurum olduğu için bir hayat ve ahlak okuludur. Bireysel ve toplumsal barışın gerçekleşmesi, ancak sağlam temeller üzerine kurulu bir aile kurumuyla mümkündür.”

“Aile şirketi ciddi tehlikede”

Aile kurumunun küresel düzeyde önemli tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya olduğuna işaret eden Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Algı operasyonları ile insanın iyi huylu doğasına aykırı durum ve tutumlar propaganda edilmekte, aile değerlerini baltalayan, aile kurumunu sarsan birçok yıkıcı faktör zihinleri kuşatmaktadır. aileyi tehdit eden her türlü anlayış, düşünce, akım ve sapkınlıklar aile yapımız için önemlidir.Bizi tehdit eden zararlı akımlara karşı hep birlikte önlem almak, imanımızın bize yüklediği hayati bir sorumluluktur.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Moskova Merkez Camii’nin sadece Rusya’da yaşayan Müslümanlar için değil, kendileri için de ayrı bir değeri olduğunu hatırlatarak, caminin yapımında katkı sağladıklarını hatırlattı. Erbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını cami cemaatine iletti.

Hutbeyi tamamlayan Erbaş, cuma namazını kıldırdı.

Erbaş ve Gaynuddin sergi açılışına katıldı

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Başkanı ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin Ali Erbaş, Rusya Devlet Çağdaş Tarih Müzesi’nde yaptığı konuşmada, “Rus topraklarında İslam’ın geliştiği ve önemli kişiler tanıtılır.

Nuru sergisinin açılış törenine katıldı.

Erbaş, Gaynuddin ile birlikte Rus İmparatorluğu topraklarında basılan ilk Kuran-ı Kerim’in sergilendiği standı da açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu