Ekonomi

Fed’in faiz indirimleri ve mali gevşeme gelişmekte olan piyasaları destekleyebilir

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırım döngüsünü durdurma kararı, enflasyonun hedefin üzerinde seyretmesine rağmen borsalara bir miktar sakinlik getirdi. Bu hamle, hazine getirilerini artıran genişletici mali duruşla tutarlıdır. Tüketici harcamaları daralmaya devam ederken, devlet borçlanması ABD ekonomisi üzerindeki etkiyi hafifletebilir. Ancak yüksek ABD faiz oranları devam edebilir ve potansiyel olarak piyasa tepkisini tetikleyebilir.

Aynı zamanda Batı Asya’da artan çatışmalar enerji fiyatlarını etkileyebilir ve Fed’in istikrarlı enflasyonu istikrara kavuşturma çabalarını tehlikeye atabilir. Fed’in temkinli yaklaşımının güvenli liman ABD borcuna sermaye akışını yavaşlatması ancak tersine çevirmemesi bekleniyor. Gelişmekte olan piyasalar sınırlı sermaye akışıyla mücadele etmeye devam edecek ancak döviz kuru istikrarsızlığının azalması bekleniyor.

Dünyanın her yerindeki merkez bankaları artan ABD hazine getirileriyle uğraşmak zorunda kalacak ve bu da forexin dolarsızlaşmasını hızlandırabilecek. ABD’de devam eden mali genişleme, gelişmekte olan ekonomilerdeki ihracat talebini canlandırabilir.

Hindistan, güçlü iç tüketimi, devlet öncülüğündeki yatırımları, gelişen ‘özsermaye kültü’, güçlü hizmet ihracatı ve benzeri görülmemiş hane halkı tasarrufları nedeniyle bu küresel ekonomik değişimlerden bir şekilde yalıtılmış görünüyor. Jerome Powell, ABD’de durgunluğu tetiklemeden enflasyonu kontrol altına alabilirse, bunun Hindistan borsaları üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Bu, kısa vadeli volatiliteden, zaman düzeltmesinden ve potansiyel durgunluktan kaçınma eğilimine rağmen gerçekleşebilir.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu