Ekonomi

Gelişmekte olan piyasalara rekor fon akışı

İyileşme sinyalleri veren dünya ekonomisi gelişen piyasalara olan talebi artırmaya başladı.

Çin’in toparlanan ekonomisi ve yavaşlayan küresel enflasyon, geçen yıl yaşanan düşüşün tersine dönmesine yardımcı olurken, yatırımcılar rekor seviyeye yaklaşan gelişmekte olan ülke hisse senedi ve tahvillerine yoğun ilgi göstermeye başladı.

21 ülkeyi izleyen Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) yüksek frekanslı verilerine göre, gelişmekte olan hisse senedi ve borç piyasaları bu hafta günde net 1,1 milyar dolarlık yeni fon çekti. Sınır ötesi para akışlarının oranı, son 20 yılda yaşanan zirveleri aşarak, 2020’nin sonlarında ve 2021’in başlarında koronavirüs kilitlenmelerinin kaldırılmasının ardından akışlarda ikinci sıraya yerleşti.

Düşen küresel enflasyon, birçok piyasa katılımcısının ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarını yakında faiz oranlarını yükseltmeyi bırakacaklarını fiyatlandırmasına yol açarak gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sorunu hafifletti.

JPMorgan Analisti Jahangir Aziz, gelişmekte olan piyasaları aşağı çeken değerli ekonomik belirsizlikler “ortadan kalktığı” için, girişlerde daha fazla toparlanma için “stokta çok fazla yakıt” olduğunu söyledi.

Resesyon tehdidi de azaldı. Perşembe günü açıklanan bilgiler, ABD ekonomisinin 2022’nin son çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüyerek yıllıklandırılmış yüzde 2,9 oranında büyüdüğünü, işsizlik başvurularının ise düşük kaldığını gösterdi.

Çin girişlerde oldukça önde

Öte yandan Çin’in sıfır Kovid politikasını rafa kaldırma kararının da büyük etkisi oldu. IIF verilerine göre, tüm gelişmekte olan piyasalar için günlük 1,1 milyar dolarlık akışın 800 milyon doları ülkenin girişlerinden kaynaklanırken, diğer gelişmekte olan ülkeler Pekin’in hamlesinin zincirleme etkisinden yararlanıyor.

Gelişmekte olan piyasa varlıklarına, yatırımcıların bu yıl gelişmekte olan ekonomilerin gelişmiş ekonomileri geride bırakacağına dair beklentileri de yardımcı oldu.

JPMorgan, gelişmekte olan piyasa GSYİH’sının 2022’nin ikinci yarısında sıfırdan, gelişmiş ekonomilere kıyasla 2023’te yüzde 1,4 büyümesini bekliyor.

Ralli boğa piyasasına işaret ediyor

Ölçüt MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’ndeki paylar, Ekim sonundaki en düşük seviyesinden bu yana yaklaşık yüzde 25 arttı. Son düşük seviyeden yüzde 20’den fazla bir artış boğa piyasası olarak kabul edilir.

2023’e güçlü bir başlangıca rağmen, bazı yatırımcılar ve analistler, devam eden girişlerin pek olası olmadığı konusunda uyardılar.

Fidelity International EM tahvil portföy yöneticisi Paul Greer, gelişmekte olan piyasa varlıklarındaki rallinin çoğunun geride kalmış olabileceğini söyledi.

“2023’ün ilk ve ikinci çeyreği Çin’de bir toparlanma görecek, buna hiç şüphe yok. Ancak artık çoğu piyasalar tarafından fiyatlanıyor. Bu döngüde rallideki aslan payını geride bırakmış olabiliriz. dedi.

Ralli, riskleri azaltmakla ilgilidir

Greer, rallinin kısmen, özellikle geçen yılın ilk üç çeyreğinde, son on yılın büyük bölümünde risklerini önemli ölçüde azaltan yatırımcıların gelişmekte olan varlıklara dönüşüyle ​​açıklanabileceğini söyledi.

Gelişmekte olan birçok ekonomi daha önce 2008-09 mali krizinin ardından hızlı büyüme oranlarına ulaşmaya çalışmış ve 2022’nin büyük bölümünde küresel enflasyon ve ABD dolarındaki artıştan özellikle sert bir şekilde etkilenmişti.

Greer, son toparlanmaya rağmen, yatırımcıların gelişen piyasalarda gelecekteki büyüme konusunda iyimser olma ihtimalinin düşük olduğunu da sözlerine ekledi. Yükselen borç seviyeleri, gelişmekte olan ülkelerin çoğunda daha büyük finansal gerilimler ve demografinin artan olumsuz etkisinin potansiyel büyümeyi azaltacağını söyledi.

“Gelişmekte olan pazarlar söz konusu olduğunda, Covid öncesi kadar pembe olmak zor” dedi.

Türkiye olumsuz ayrıştı

Türkiye’de ise TCMB verilerine göre farklı bir senaryo yaşandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan menkul kıymetler istatistiklerine göre yurt dışı yerleşikler 2022’de 6,2 milyar dolar değerinde Türk varlığı sattı.

Yabancı yatırımcıların 2022 yılı net hisse satışı 3,95 milyar dolar olurken, net tahvil satışı 2,15 milyar dolar oldu. 2023 yılında da benzer bir senaryo yaşanırken, yabancıların son 7 haftada 1,5 milyar dolarlık net hisse satışı yaptığı görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu