Sağlık

İzmir Tabip Odası’ndan Bakan Koca’ya: Kızamık Vaka Sayılarını Paylaşın!

Kızamık vakalarındaki artışa ilişkin açıklamalar devam ediyor. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamanın ardından. F. Aziz Ayhan açıklama yaptı. Aziz Ayhan, kızamık vakalarından Bakan Koca’nın olaydaki artışı kabul ettiğini ancak sayıyı paylaşmadığını öne sürdü. Ayhan, “Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca ülkemizde kızamık açısından bir sorun olmadığına dair açıklama yaptı ancak sayısal veri paylaşmadı. Beklentimiz kızamık vaka sayısı ve aşılama oranlarının şeffaf bir şekilde uzman dernekler ve TTB ile paylaşılmasıdır. Ayrıca bakanlığın aşı takvimine ilişkin öneriyi standart uygulama haline getirmesi uygun olacaktır. Bakan Koca’nın Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) kızamık gündemine ilişkin 10 Haziran 2023 tarihli açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Dr. Sedat Kaygusuz’dan randevu talebinde bulunduğunu açıkladı.

İzmir’de Ölümlü Olay Bildirilmemiştir

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ulu Ayhan’ın açıklaması S Son günlerde artan kızamık vakalarına ilişkin farklı basın organlarında yaptıkları açıklamalardan ve Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalardan dolayı yeni bir değerlendirme yapma ihtiyacı hissettiklerini belirtti. Ayhan, “İzmir’de kızamık vakalarında bir miktar artış olduğu görülüyor. Meslektaşlarımızın paylaştığı gözlemler dışında elimizde sayısal bir veri yok. Aşı ile önlenebilir bir çocukluk hastalığı olan kızamık, bağışıklığı olmayan duyarlı popülasyonlar için ölümcül bir tehdit oluşturmaktadır. İzmir’de şu ana kadar ölümlü vaka bildirilmedi” dedi.

“Sıkıntının Sebebi Olarak Sığınmacıları Göstermek Yanlış”

Dr. Ayhan, açıklamasına şöyle devam etti: Vakaların kümelendiği topluluklarda deprem sonrası ilk anda artan sosyal hareketlilik nedeniyle ülkemize yerleşmiş ancak birinci basamak sağlık hizmetlerine entegre olamayan göçmenlerin olması beklenen bir durumdur. birinci basamak sağlık hizmetlerinde süreksiz aksama ve sistematik olmayan göç. Bazı medya organlarında sorunun kaynağı olarak mültecileri öne çıkarmak yanlış bir tutumdur. Sorunun kaynağı temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan bireylerin varlığıdır. Analizin, aşılama hizmetlerinin hızla toplumun her kesimine ulaştırılması ve temel sağlık hizmetlerinden tüm kesimlerin eşit ve adil bir şekilde yararlanmasını sağlamak olacağı açıktır.”

“Aşı Reddi Kişisel Bir Hak Olarak Görülmemeli”

Aşı reddinin bir başka sorun olduğunu söyleyen Aynan, “Bir diğer sorun da aşı reddinin hak olarak tanınması. Toplumsal etkileri nedeniyle aşı reddi kişilik hakları arasında kabul edilmemelidir. Aşı reddi nedeniyle ortaya çıkan vakaların toplumun diğer üyeleri için tehdit oluşturması kaçınılmazdır. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, ülkemizde kızamık açısından bir sorun olmadığını belirtmiş ancak sayısal bilgi paylaşmamıştır. Beklentimiz kızamık vaka sayısı ve aşılama oranlarının şeffaf bir şekilde uzman dernekler ve TTB ile paylaşılmasıdır. Ayrıca bakanlığın aşılama takvimine ilişkin tavsiyesini standart uygulamaya koyması uygun olacaktır. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

haber-beykoz.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu