Haber

Macar Kralı Matthias Corvinus’un kütüphanesindeki kitaplar Budapeşte’de sergilendi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen etkinlikte, 15. yüzyılda hüküm süren Macar Hükümdarı Matthias Corvinus’un dünyaca ünlü kütüphanesine ait olan ve Topkapı Sarayı’ndan dijital olarak temin edilen iki el yazması kitap ilgilenenlerin beğenisine sunuldu.

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği, Macaristan Kültür ve Yenilik Bakanlığı ve Ulusal Szchenyi Kütüphanesi tarafından düzenlenen etkinliğe kültür ve sanat çevrelerinin yanı sıra hükümet yetkilileri ve yabancı diplomatlar katıldı.

Etkinlikte, 15. yüzyılda hüküm süren Macar Hükümdarı Matthias Corvinus’un dünyaca ünlü kütüphanesine ait olan ve Topkapı Sarayı’ndan dijital olarak temin edilen iki kitap araştırmacıların kullanımına sunuldu.

Bu iki eser, Milli Kütüphane’nin dünyanın dört bir yanından fiziksel ve dijital olarak topladığı “Corvina Koleksiyonu”na eklendi. Ayrıca gezgin ve koleksiyoncu Ferenc Revey’in 1860’lı yılların İstanbul’unu gösteren 42 fotoğrafı da dijital ortamda yayınlandı.

Etkinlikte Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının yüzyıllara dayandığını belirterek, 1877’de Osmanlı’dan dönen Corvina yazmalarının farklı hikayesini anlattı.

Dönemin iktidar ve diplomasi mücadelesine de değinen Ekşioğlu, Macar tarihine ışık tutan bu değerli eserlerin gelişi vesilesiyle Budapeşte’yi ziyaret eden 15 kişilik Türk heyetinin resepsiyonunun kayıtlara geçtiğini hatırlattı. tarih kitapları.

O dönemden gelen iş birliğinin bugün de devam etmesinden ve 2024 Türk-Macar Kültür Yılı’na damgasını vurmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ekşioğlu, aynı dönemde Ferenc Revay’in İstanbul’da çektiği kentin ilk panoramik fotoğraflarından oluşan koleksiyonun da ziyaret edildiğini söyledi. 1877 ve bir emsal oluşturdu. Muhteşem karşılamalara konu olan Macar gençlik heyetinin gözünden şehri tanıma ve deneyimleme fırsatı sağladığını kaydetti.

2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında görevlendirilen Macaristan Hükümeti Komiseri Peter Hoppal, 2006 yılında UNESCO Kültür Mirası listesine alınan “Corvinas”ı tarihin en değerli hazinelerinden biri olarak gördüklerini belirtti. Macar kültür mirasına sahip olduklarını ve ellerindeki kodekslerin üçte birinin Osmanlı döneminde Macaristan’a hediye edilen “Corvinas” olduğunu belirtti. den oluştuğunu söyledi.

Hoppal ayrıca Kültür Yılı’nda Türkiye’de koruma altına alınan iki “Corvinas”ın dijital ortama aktarılmasından dolayı Türk yetkililere şükranlarını sundu.

Ulusal Szchenyi Kütüphanesi Müdürü David Rozsa, Türk-Macar Kültür Yılı’nı kütüphaneler arası iş birliğini artırmak için çok iyi bir fırsat olarak gördüklerini belirterek, bu bağlamda İstanbul’da muhafaza edilen iki “Corvinas” ve 19. yüzyıldan kalma İstanbul fotoğraflarına yer verdi. yüzyılda araştırmacıların kullanımı için dijital ortama aktarılmıştır. ulaşılabilir olduğunu kaydetti.

???????

haber-karahalli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu