Yaşam

Otomobil Satışında 6 Ay 6000 Kilometre Sınır Uzatıldı: Artık Bireysel Satışlar da Düzenlenecek!

İkinci el otomobil pazarındaki sorunlar devam ederken özellikle sıfır otomobil satışı için Eylül 2022’de yeni bir düzenleme yapıldı. Bu yönetmelik kapsamında yeni araçlar 6 ayda veya 6000 kilometre yol yapmadansatılmayacaktı.

Tabii bu düzenleme hile ile aşılsa da 21 Haziran’da Ticaret Bakanlığı’ndan değerli bir açıklama geldi. Bakanlık, 1 Ocak 2024’e kadar uzatıldı., şimdi dışında bireysel satışlardabu düzenlemeye dahil olduğunu paylaştı.

Ticaret Bakanlığının 6 ay 6000 kilometre beyanı:

“Ülkemizin en güçlü yanlarından biri olan otomotiv sektöründe üretim, istihdam, ihracat ve satış anlamında yaşanan olumlu gelişmelerden memnuniyet duyuyoruz. Aynı zamanda fahiş fiyat oluşumlarının ve haksız ticaretin önüne geçmek için otomotiv sektöründe arz ve talep istikrarında son aylarda meydana gelen uygulamalar, Ticaret Bakanlığımız ve otomotiv yan sanayi birimi yetkili kuruluşları, otomotiv imalatçı ve distribütörleri, yetkili satıcı ve bayileri ile 19 Haziran 2023 tarihinde kapsamlı toplantılar yapılmıştır. adil ve istikrarlı bir piyasa yapısının yeniden tesis edilerek motorlu kara taşıtları alım satımında sistemli bir işleyişin sağlanması amacıyla otomobil bayii temsilcileri.

Bugüne kadar uyguladığımız yoğun kontrol tedbirlerinin yanı sıra bir süredir otomotiv alım satımlarında bazı firmaların yürüttüğü stoklama ve fahiş fiyat uygulamalarına yönelik çalışmalar kapsamında, Ticaret Bakanlığımızın görüşleri de dikkate alınarak, otomotiv departman temsilcileri, haksız kazanç ve tüketici mağduriyetine neden olan uygulamalar.Bunu ortadan kaldırmak için ek önlemler almak gerekli hale geldi.

Bu içerikte;

1- Otomotiv branşındaki aşırı ve fahiş fiyat artışları, stoklama ve bazı haksız ticari uygulamalar nedeniyle eforda yarar görülen “6 ay 6 bin kilometre” kısıtlamasının düzenlemesinin son başvuru tarihi Ocak ayına kadar. 1, 2024. 6 ay uzatıldı.

2- Ticari faaliyet sayılan tüm bireysel satışlar “6 ay-6 bin kilometre” kısıtlama düzenlemesi kapsamında Bakanlığımızca düzenli olarak denetlenecek ve mevzuata aykırılık halinde idari para cezası uygulanacaktır. bu satıcılar üzerinde Ayrıca söz konusu satışlara ilişkin kayıtlar ve kontrol sonuçları, kayıt dışı menfaatlerin vergilendirilmesini teminen sistematik olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile paylaşılacaktır.

3- İnternette2. el motorlu kara taşıtı ilanlarındaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacaktır.

4- Bugüne kadar olduğu gibi Ticaret Bakanlığımız motorlu kara taşıtları satışlarında yetkili satıcı, oto galeri ve bireysel satıcılar düzeyinde fahiş fiyatlara yol açan uygulamalara devam edilecek ve 6 aylık 6 bin kilometre kısıtlama. Yoğun kontrollerimiz devam edecek.

Bu kapsamda bugüne kadar pazarlama ve satış kısıtlamalarına karşı süreç oluşturmuş işletmeler. Toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası verildi.

Ayrıca stoklama uygulamaları kapsamında 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili satıcıya 8 milyon 292 bin 360 TL, geçtiğimiz Mayıs ayında 4 yetkili satıcıya toplam 17 milyon 834 bin 400 TL idari para cezası kesildi, tüketicilerin yeni kilometre araçlara ulaşmasını zorlaştıran uygulamalarda bulunduğu tespit edilen; Haziran ayında aracın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili satıcıya 49 milyon 44 bin 600 TL idari para cezası verilmesine karar verildi. Ayrıca idari para cezası uygulanan 4 yetkili satıcının ikinci el motorlu kara taşıtları ticaret izin belgeleri iptal edildi. Bu nedenle stoklama faaliyetlerine yönelik yapılan kontroller sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından toplam 75 milyon 171 bin 360 TL idari para cezası verilmesine karar verildi.

Geçen yıl yapılan düzenleme sonrası ikinci el ilan sitelerinde gördüğümüz görünüm:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu