Ekonomi

Antalya Pazarında Domates, Sebze ve Meyve Endeksleri Değişti

Antalya pazarlarında işlenen domates, sebze ve meyvelerin proses büyüklükleri ve fiyatlarına ilişkin endeks değerleri, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya ve geçen yılın aynı ayına göre değişiklik gösterdi.

Ocak ayı ölçüm endeksleri; Domates 59, sebze 79, meyve ise 61 oldu. Fiyat endeksleri domateste 1.592, sebzede 1.744, meyvede ise 1.507 oldu.

Ocak ayı endeksleri bir önceki aya (aylık) göre domateste yüzde 8,90, sebzede yüzde 25,06 artarken, meyvelerde yüzde 3,77 azaldı. Geçen yılın aynı ayına göre ölçüm endeksleri domateste yüzde 13,45, sebzelerde yüzde 17,94 artarken, meyvelerde yüzde 16,65 azaldı.

Ocak ayında endekslerdeki yıllık değişimler domates, sebze ve meyvede 9 yıllık ortalama değerlerde gerçekleşirken, fiyat endekslerindeki yıllık değişim ise domates, sebze ve meyvede ortalamanın üzerinde artış olarak tabloya yansıdı. meyveler.

Ocak ayında domates ölçüm endeksindeki yıllık değişim yüzde 13,45 olurken, fiyat endeksinde ise yüzde 62,98 artış yaşandı. Ürün endeksinde yıllık yüzde 17,94, fiyat endeksinde ise yüzde 57,46 artış yaşandı. Meyve ölçüm endeksi yıllık yüzde 16,65 azalırken, fiyat endeksi yüzde 67,14 arttı. Domates ve sebzenin ölçüm endeksleri her yıl artarken fiyat endeksleri de arttı. Meyvede ölçüm endeksi düşerken fiyat endeksi arttı.

Ocak ayında büyüklük ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domateste son 6 yılda rekor büyüklük artışı, fiyatta ise rekor düşüş olarak tabloya yansıdı. Ocak ayında bir önceki aya (aylık) göre domates proses ölçüm endeksi yüzde 8,90 artarken, proses fiyat endeksi aylık yüzde 2,78 azaldı.

Bir önceki aya (aylık) kıyasla sebze proses ölçüm endeksi Ocak ayında yüzde 25,06 ile rekor artış gösterirken, proses fiyat endeksi ise aylık yüzde 2,32 artış gösterdi. Son 6 yılın Ocak ayına bakıldığında sebze büyüklüğü ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, son 5 yılın Ocak ayına göre rekor büyüklükte artış, fiyatlarda ise rekor düşüş ile farklılık gösterdi.

Ocak ayında bir önceki aya (aylık) göre meyve prosesi ölçüm endeksi yüzde 3,77 azalırken, fiyat endeksi ise yüzde 15,18 arttı. Son 6 yılın Ocak ayları dikkate alındığında meyve prosesi ölçüm endeksinde aylık değişimler ortalama düzeyde düşüş gösterirken, meyve prosesi fiyat endeksi diğer 5 yılın Ocak ayına göre rekor artışla farklılaştı. – ANTALYA

karacabeyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu