Haber

Biden İsrailli yerleşimcilere yaptırım uyguladı

ABD Başkanı Joe Biden, aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırımlar uygulayan bir başkanlık kararnamesini imzaladı.

Biden, “Batı Şeria’daki durum, özellikle de ciddi düzeydeki aşırıcı yerleşimci şiddeti, insanların ve köylerin zorla yerlerinden edilmesi ve mülklerin tahrip edilmesi dayanılmaz seviyelere ulaştı ve barış, güvenlik ve istikrar için ciddi bir tehdit oluşturuyor.” dedi. imzaladığı idari emir. .

Kararname, yerleşimciler tarafından uygulanan şiddetin ABD’nin dış politika hedeflerini ve iki devletli çözümün uygulanabilirliğini baltaladığını ve ayrıca İsraillilerin ve Filistinlilerin eşit güvenlik, refah ve özgürlüğe ulaşmasını engellediğini belirtiyor.

Sullivan: Amaç barış ve güvenliği teşvik etmek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da bir açıklama yaparak, kararnamenin Filistinlilere saldırdığı, korkuttuğu veya mallarına el koyduğu tespit edilen kişilere karşı mali yaptırımlar ve vize kısıtlamaları uygulayacak bir sistem oluşturduğunu duyurdu.


Jake SullivanFotoğraf: Evan Vucci/AP/picture Alliance

Sullivan ayrıca kararnamenin hem İsrailliler hem de Filistinliler için barış ve güvenliği teşvik etmeyi amaçladığını vurguladı.

İlk etapta Batı Şeria’da Filistinlilere ve barış yanlısı İsraillilere saldırmakla suçlanan dört kişinin yaptırım listesine dahil edildiği bildirildi. Bu kişiler ABD finans sistemini kullanamayacak, ABD’deki varlıkları dondurulacak ve ABD vatandaşları bu kişilerle iş yapamayacak. Amerikalı yetkililer listenin genişletilmesine yönelik değerlendirmelerin devam ettiğine dikkat çekti.

Yaptırımların hedef aldığı ilk 4 isim

ABD Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklamayla yaptırımların hedef aldığı ilk dört ismi açıkladı. Açıklamada olaya karışan isimlerin David Chai Chasdai, Einan Tanjil, Şalom Zicherman ve Yinon Levi olduğu açıklandı.


Arşiv – Yahudi yerleşimciler Filistinlilerin evlerine ve araçlarına saldırdı – (02.11.2023)Fotoğraf: Nedal Eshtayah/Anadolu/picture Alliance

Chasdai, Batı Şeria’nın Huwara kasabasındaki olaylara liderlik etmek ve Filistinli sivillerin ölümüne neden olmaktan sorumlu tutuluyor. Tancil, Filistinli çiftçilere ve İsrailli aktivistlere saldırmakla suçlanıyor. Zicherman’ın Batı Şeria’daki İsrailli aktivistlere saldırırken görüntülendiği belirtilirken, Levi’nin Filistinli ve Bedevi sivillere saldıran ve onları evlerini terk etmemeleri halinde daha fazla şiddet uygulamakla tehdit eden bir grup yerleşimciye liderlik ettiği kaydedildi.

Biden-Netanyahu gerilimi

Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırısının ardından İsrail’e ve İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyonlara çok güçlü destek veren ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan Gazze’ye yönelik askeri operasyonlarına bir süreliğine son vermesini talep ediyordu. İki cumhurbaşkanı arasında beklediği yanıtı alamaması nedeniyle gerginlik yaşandığı iddia ediliyor.


Joe Biden ve Benjamin NetanyahuFotoğraf: Brendan Smialowski/AFP

Biden ayrıca İsrail-Hamas savaşı sona erdiğinde Filistin egemenliğini sağlamanın bir yolunu bulmanın kalıcı bir barış inşa etmenin kuralı olduğunu savunuyor. Ancak Netanyahu’nun ABD’li yetkililere, savaş sonrası Filistin devletinin kurulmasını içeren her türlü plana karşı olduğunu söylediği belirtiliyor.

Biden’ın İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırım hamlesinin, Netanyahu’nun Washington’daki politikalarına yönelik artan memnuniyetsizliğin bir göstergesi olduğu da kaydedildi.

AP/DA,ET

DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu