Haber

Azerbaycan, ABD’nin açıklamalarının ardından Ermenistan’la yapılacak toplantıya katılmayacak

ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien’ın Bakü yönetimine ilişkin açıklamalarının ardından Azerbaycan, Ermenistan ile Washington’da yapılması planlanan toplantıya devlet düzeyinde katılmayacağını duyurdu. 20 Kasım’da dışişleri bakanları.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien’ın, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi oturumunda Azerbaycan’ı hedef alan açıklamalarının tek taraflı olduğu, taraflı, asılsız ve kabul edilemez. Öyle olduğu söylendi. Açıklamada, O’Brien’ın açıklamalarının Azerbaycan ile ABD arasındaki “ikili ve çok taraflı ilişkilere darbe” olarak değerlendirildiği ve Azerbaycan’a yönelik suçlamaların asılsız olduğu vurgulanarak, şöyle devam edildi: “Bölge dışı bir ülke olarak ABD, eylem ve açıklamalarıyla bölge ülkelerinin ulaşım güvenliği çabalarını baltalamaktadır.” Zayıflatıyor” denildi.

“ABD’nin Azerbaycan’a üst düzey bir ziyaret yapması ihtimalini uygun bulmuyoruz.”

O’Brien’ın “Azerbaycan’ın güç kullanımı güveni sarstı ve Bakü’nün Ermenistan’la kapsamlı barışa bağlı kalma yeteneği konusunda şüphe uyandırdı” sözleri, Azerbaycan’ın neredeyse 30 yıldır süren saldırı ve güç kullanımının kurbanı olduğu göz önüne alındığında değersizdir. belirtildi. Açıklamada, “Azerbaycan’ın BM Şartı’nın 51. maddesi uyarınca egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için kuvvet kullanma meşru hakkını yineliyoruz. ABD tarafı, ABD’nin Azerbaycan ve Azerbaycan ile ilgili başlattığı üst düzey ikili toplantı ve temasları ertelemelidir. ‘İkili çıkarlarımız eskisi gibi.’ Olamaz’ açıklamasına gelince, ilişkilerin tek taraflı olamayacağını belirtmemiz gerekiyor. Böylece aynı yaklaşım Azerbaycan tarafından da eşit şekilde uygulanacaktır. Bu durumda ABD’nin Azerbaycan’a üst düzey bir ziyaret yapması ihtimalini uygun bulmuyoruz.”

“Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları toplantısının Washington’da yapılmasını mümkün görmüyoruz.”

Açıklamada, ABD’nin bu tür tek taraflı yaklaşımının, arabuluculuk rolünü kaybetmesine yol açabileceği ifade edilerek, şöyle denildi: “Şunu belirtmekte fayda var ki, yapılması önerilen toplantının bu koşullar altında gerçekleştirilmesini mümkün görmüyoruz. 20 Kasım 2023’te Washington’da Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirildi. Ülkeler Azerbaycan’ın dış politikasında yer alıyor.” “Uluslararası hukukun normları ve unsurları her zaman öncelikli olmuştur. Azerbaycan her zaman uluslararası yükümlülüklerine uygun hareket edecektir. Aynı zamanda Azerbaycan, ulusal çıkarlarına aykırı olan tüm olumsuz adımlara kararlı ve yeterli bir şekilde karşılık verecektir.”

O’Brien’ın gerici açıklamaları

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin Dağlık Karabağ konulu oturumunda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı James O’Brien, Azerbaycan’a, ABD’nin bölgesel ilişkilerde ilerleme sağlanana kadar ikili ilişkileri normalleştirmeyeceği mesajını verdi. Ermenistan ile barış görüşmeleri. . O’Brien şunları söyledi: “19 Eylül olaylarından sonra (Karabağ’daki terörle mücadele operasyonu), barış yönünde ilerleme sağlanana kadar Azerbaycan’la hiçbir şeyin normal olmayacağını açıkça belirttik. Bu nedenle bir dizi üst düzey operasyonu iptal ettik. Ziyaretlerinde Bakü’nün eylemlerini kınadı ve “Gerçek bir iyileşme görene kadar 907. maddeden feragat ettiğimize dair bir açıklama yapmayı düşünmüyoruz. Ermenistan’a karşı güç kullanımının kesinlikle kabul edilemez olduğunu defalarca belirttik. Bakü’deki yetkililer bize güvence verdi.” Böyle bir niyetlerinin olmadığını daha önce de belirttiğim gibi “Barış anlaşması askıda kaldığı sürece işlerin eskisi gibi yürümesinin mümkün olmadığını söyledik.”

1992 Özgürlük Şartı’nın 907. Maddesi

O’Brien’ın bahsettiği Özgürlük Sütunu Maddesi’nin 907. maddesi, Azerbaycan hükümetinin Ermenistan ve Dağlık Karabağ’a yönelik “ablukayı ve güç kullanımını” durdurmak için adımlar attığı Kongre’ye bildirilene kadar ABD’nin Bakü’ye yardımını yasaklıyor. . Ancak daha sonraki yıllarda Kongre, ABD Başkanına 907. Bölümden feragat etme ve makul koşulların yerine getirildiğinin belirlenmesi halinde Bakü’ye yardım sağlamak için yıllık uzatma verme yetkisi verdi. – BAKÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu