Yaşam

Hayvanların Öğrenince Şaşıracağınız 10 İlginç Savunma Mekanizması

Hayvanların bir savunma mekanizması olarak ya koşmayı ya da saldırmayı seçtiğini hepimiz biliyoruz. Ancak kaçmaları veya saldırmaları tek savunma mekanizmaları değildir. Bu içeriğimizde 10 farklı hayvanın doğada gösterdiği birbirinden çok farklı savunma sistemlerini hep birlikte inceleyeceğiz. harika okumalar!

Kaynak:https://listverse.com/2013/02/27/10-s…

1. Uçan Balık

Uçma hareketi genellikle balıklarla ilişkilendirilmese de aslında doğada ‘uçan balık’ adı verilen bazı uçan balıklar vardır. Bu balıkların uçma yeteneği aslında bir savunma mekanizmasıdır. Bu sayede yırtıcılarından kaçabilirler.

2. Hag balığı

Ne yazık ki hagfish’in Türkçe karşılığı yok. Hagfish, yaklaşık 300 yıldır var olan ve kafatası olan ve omurgası olmayan tek hayvan olan bir organizmadır. Rahatsız edildiklerinde yırtıcılarına iğrenç ve sümüksü bir element fırlatırlar. Bu element su ile karıştırıldığında balçık genişler ve yaklaşık 20 litreye ulaşabilir. Bu element ayrıca avcının vücudunda bir düğüm oluşturur, böylece Hagfish hızla kaçabilir.

3. Patates Böceği

Patates, böceklerin onları yemesini önlemek için farklı bir yol geliştirdi. Larvalar kendilerini savunma sistemi olarak kendi dışkılarıyla kaplarlar. Bu dışkı, çok zehirli olduğu ve çok kötü koktuğu için böcekleri uzaklaştırır.

4. Ponpon yengeçleri

Ponpon yengeçleri ayrıca herhangi bir tehlike hissettiklerinde savunma sistemi olarak pençelerindeki deniz şakayıkları ile güçlü bir yumruk atarlar. Bu canlılar görünüşleri itibariyle zararsız gibi görünseler de aslında çok güçlü iğnelere sahiptirler ve diğer deniz canlıları için oldukça tehlikelidirler.

5. Kuzgunlar

Tıpkı patates böceği gibi, kuzgun civcivler de avcıların avı olmaktan kaçınmak için kendi vücut sıvılarıyla kaplanır.

6. Deniz hıyarı

Dünyanın en iğrenç savunma sistemi muhtemelen deniz hıyarlarına ait. Rastgele bir tehlike hissettiklerinde, yapışkan bağırsaklarını ve diğer organlarını anüslerinden saldırganlarına fırlatırlar. Bu atılım aynı zamanda avcılarının da dikkatini dağıtır.

7. Hindi Akbabaları

Bu yine o iğrenç savunma mekanizmalarından biridir. Hindi akbabaları, rastgele bir avcı yanlarına yaklaştığında midelerinde ne varsa kusarlar.

8. Japetella Heathi Ahtapot

Bu ahtapotlar okyanuslarda yaklaşık 600-1000 metre derinliklerde bulunur. Bu ahtapotların savunma sistemi, gözleri ve bağırsakları dışında her şeyin şeffaf olmasıdır.

9. İspanyol Semenderleri

Bu hayvanlar tehlikede olduklarını anladıklarında, aslında kaburgalarını vücutlarındaki çıkıntılardan dışarı doğru iterler.

10. Patlayan Karıncalar

Bu karıncalar ölümcül tehlikelere karşı kendilerini patlatırlar ve vücutlarından ölümcül bir zehir yayılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu