Ekonomi

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne özel yerli teknoloji! SANCAR ilk kez SİDA’ya konuşlanacak

Türk Deniz Kuvvetlerinin pek çok suüstü platformunda bulunan ADVENT Savaş Yönetim Sisteminin (SYS) kanıtlanmış versiyonu olan ADVENT ROTA’nın insansız araçlarda kullanılacak Faz-1’i. ‘fabrika kabul testleri’ başarıyla tamamlandı. SANCAR, tüm görevleri insansız olarak yapabilme kabiliyetine sahip olup, onu benzerlerinden ayırmaktadır. ‘görev aklı’ADVENT ROTA’nın konuşlandırılacağı ilk platform SANCAR SİDA olacak.

Türk savunma sanayisi, yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen insansız deniz araçlarını güvenlik güçlerinin kullanımına sunmaya hazırlanıyor.

 

Son yıllarda muharebe sahasında etkinliği ve çeşitliliği artan insansız platformların güvenlik güçlerinin hizmetine sunulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. İnsansız hava ve kara araçlarının ardından insansız deniz araçları da yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılacak.

Bu kapsamda Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından tedarik edilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine sunulacak SANCAR Silahlı İnsansız Suüstü Aracı (SİDA), HAVELSAN-Yonca Onuk Tersanesi iş birliğiyle geliştiriliyor.

SİDA önemli yetenekler kazandıracak; Üs savunması, arama kurtarma, istihbarat, keşif, gözetleme, devriye, yüzey harbi ve mayınlara karşı tedbir gibi kritik görevlerde aktif rol alacak.

SANCAR, tüm bu görevleri insansız olarak gerçekleştirebilmek için “görev aklı”ADVENT ROTA Faz-1 “fabrika kabul testleri”SSB ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin katılımıyla başarıyla tamamlandı.

SANCAR SİDA, Türk Deniz Kuvvetleri’nin birçok su üstü platformunda yer alan ADVENT Savaş Yönetim Sistemi’nin (SYS) insansız araçlarda kullanılan versiyonu olan ADVENT ROTA’nın konuşlandırılacağı ilk platform olacak.

SANCAR SİDA, NATO Birlikte Çalışabilirlik Standartlarına uygun ADVENT C4ISR görev sistemi ile kontrol istasyonundan kontrol edilebilmektedir. Bu yetkinlik sayesinde araç, ADVENT SYS ile donatılmış diğer deniz platformlarıyla da çalışabilme yeteneğine sahip olacak.

Kontrol istasyonunda yer alacak ADVENT KALYON Görev Sistemi de ROTA ile ortaklaşa Faz-1 aşamasında. “fabrika kabul testleri”Başarılı bir şekilde geride bıraktı.

DİĞER PROJELERDE KULLANILABİLECEK ÇÖZÜMLER

Proje kapsamında HAVELSAN, platform otonomisi, görev sistemi yazılımı, yer kontrol istasyonu, mini-GVDS (Gemi Veri Dağıtım Sistemi), anti-jam özellikli GNSS ve Uydu Haberleşme Sistemi geliştirip üretiyor. Yonca-Onuk, SİDA platform botunun üretimini ve teknede kullanılacak faydalı yüklerin temini ve entegrasyonunu gerçekleştirmektedir.

Proje tamamlandığında HAVELSAN tarafından geliştirilen, otonom olarak dolaşabilen ve görev yapabilen, ADVENT SYS ile entegre çalışan, Yer Kontrol İstasyonu ve ADVENT SYS üzerinden kontrol edilebilen ilk otonom su üstü aracı oluşturulacak.

Yapay zeka, öğrenme algoritmaları, büyük veri, veri füzyonu ve otonom sistem teknolojileri kullanılarak geliştirilen Sancar, 12,73 metre uzunluğa, 3,3 metre genişliğe ve 9 ton deplasmana sahip. Sancar, 40 knot’un üzerinde hıza ve 740 kilometrenin üzerinde seyir menziline ulaşıyor.

Uzaktan kontrol edilebilen SANCAR SİDA, liman/üs savunması, arama/kurtarma, istihbarat, keşif, gözetleme, karakol, su üstü harbi ve mayın karşı tedbir görevlerini otonom olarak yerine getirebilecek.

SİDA Projesi ile komple insansız su üstü platformu üretilerek seri üretime hazır ürün haline getirildi. Ayrıca sistemin komuta kontrol entegrasyon yazılımı, görev planlama ve görev sonrası değerlendirme ve analiz yazılımları gibi alt bileşenleri de bağımsız ürünler olabilmektedir. Böylece HAVELSAN ürün ailesine stratejik seviyeden taktik seviyeye kadar kullanılabilecek pazarlanabilir ürünler eklenecek. ADVENT ROTA ve ADVENT KALYON ürünleri diğer insansız deniz aracı projelerinde de hizmet verebilecek.

oguzlarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu