Sağlık

Grip Kalp Krizi Riskini Tetikliyor

Grip kalp krizi riskini tetikler mi? Virüslerin neden olduğu grip gibi bazı üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, çoğunlukla akciğerlere verdikleri zararla bilinir.

Grip kalbe ve damarlara aynı anda vurabilir! Öyle ki 2020 yılında yayınlanan bir çalışmada; 8 yıl boyunca izlenen 80.000 hastanın yüzde 12’sinde kalp krizi ve griple birlikte miyokardit gibi kalp komplikasyonları görüldü. 2018 yılında yapılan bir başka çalışma; grip teşhisinden sonraki bir hafta içinde kalp krizlerinde 6 kat artış gösterdi. prof. Metin Gürsürer,   Bu nedenle kalp hastalarının grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına dikkat etmesinin hayati önem taşıdığına işaret etti. Yani kullanılan ilaçlar virüslere karşı etkili olamıyor. Bu nedenle virüsten korunmak için gerekli önlemlerin alınması özellikle kalp hastaları için son derece değerli. Virüslerle mücadelede en değerli 3 kural aşı olmak, maske kullanmak ve sık sık el yıkamak. Alınan önlemlere rağmen grip veya benzeri hastalık belirtileri ortaya çıkarsa komplikasyonları önlemek için vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. söz konusu.

Kalp ve kan damarlarına zarar verir!

Viral enfeksiyonların kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler hastalıkları nasıl tetiklediğine dair farklı teoriler var. Grip enfeksiyonunun vücutta oluşturduğu iltihabi durumun damar iç duvarını kaplayan kaplamayı bozduğu ve bu kapağın yırtılması sonucu oluşan pıhtının damarı tıkadığı düşünülmektedir. Bir diğer niyete göre ise vücudun bağışıklık sisteminin grip virüsüne karşı ürettiği koruyucu unsurlar damarın iç duvarına zarar veriyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Gürsürer, nezle gibi kolay gibi görünen üst solunum yolu hastalıklarının hangi türü olursa olsun vücutta iltihabi yanıtın artmasına neden olabileceğine dikkat çekerek, “Kalp hastalığı olduğu bilinen kişilerde , vücutta griple birlikte artan iltihabi durum, kalp damar damarlarında da belirginleşerek kalp krizini tetikleyebilir.Kalp krizi ve felç riskini artırmanın dışında viral enfeksiyonların bir diğer etkisi de kalp ve damarlarda iltihaba neden olabilmesidir. kalp kası Akut miyokardit dediğimiz bu durum sadece yaşlı hastalarda değil genç hastalarda da görülebilmektedir.Tedavi edilmeyen miyokardit kalp kasında kalıcı sorunlara da neden olabilir.

VİRÜSLERE KARŞI 10 ETKİLİ ÖNLEM

Grip aşınızı yaptırdığınızdan emin olun

Virüslerden korunmak ve hastalığın yayılmasını önlemek için almanız gereken en değerli önlemlerden biri grip aşısı olmaktır. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Gürsürer,   Grip aşılarının hastalığın şiddetini azaltmaya yardımcı olduğunu belirterek, “Grip aşısının etkisini göstermesi 2-3 haftayı buluyor. Bu dönemde virüsle karşılaşıldığında antikor yanıtı oluşmadığı için hastalık gelişebilir. Bu nedenle, salgınların başlamadığı sonbahar döneminin başında aşılama yapmak önemlidir. Ancak en yüksek oranda Şubat ayında görülen grip Mayıs ayına kadar devam ettiği için grip aşısı yaptırmak için hiçbir zaman geç kalınmış değildir.

Günde 10.000 adım atın

Hareketsizlik kan dolaşımında ve güç metabolizmasında sorunlar yaratırken, obezite ve kabızlığa da neden olarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Sağlıklı bir vücut için her gün 10 bin adım atmayı alışkanlık haline getirin.

renkli ye

Yetersiz ve dengesiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatır ve enfeksiyon riskini artırır. Bağışıklığınızı güçlü tutmak için özellikle mevsiminde taze meyve ve sebze yemeyi unutmayın. Ayrıca tek taraflı diyetlerden kaçının ve doğanın size sunduğu besinleri doğal ve tutarlı bir şekilde tüketin.

Kalabalık ortamlardan kaçının

Kalabalık ve kapalı ortamlarda virüsler havada asılı kaldığı için çok kolay bulaşabilirler. Bu nedenle bu tür hastalanabileceğiniz ortamlardan uzak durun ve hastaysanız kendinizi izole edin. Kapalı alanda kalmanız gerekiyorsa, ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde maske kullanmayı unutmayın.

İlaçlarınızı sistematik olarak kullanın

Kronik bir hastalığınız ya da kalp hastalığınız varsa doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin ve ilaçlarınızı düzenli kullanın.  Çünkü kalp veya diğer organlarla ilgili hastalığı kontrol altında tutarak dışarıdan gelecek olumsuz etkileri daha kolay atlatmak mümkündür.

Rastgele ilaç almayın

Soğuk algınlığı ilaçları, kullandığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bunun sonucunda uygunsuz antibiyotik kullanımında tansiyon yükselmesi, yetersiz ve gereksiz tedavi gibi sorunlar gelişebilir. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız.

dinlenmeyi unutma

Yoğun iş stresi ve yorgunluk vücut direncini azaltan faktörlerdir. Bu vesileyle gün içinde kendinize dinlenme molaları vermeyi alışkanlık haline getirin. Vücut direncinin yeterli olabilmesi için en az 7-8 saat kaliteli uyumayı ihmal etmeyin.

sık sık ellerini yıka

Gün boyunca yaptığımız çeşitli aktiviteler sonucunda ellerimiz göremediğimiz virüs, bakteri ve parazitlerle temas eder. prof. Metin Gürsürer, “Ellerinizi sık sık yıkamanız almanız gereken en önemli önlemlerden biri. Ellerinizi bol su ve sabunla en az 20 saniye yıkamaya özen gösterin. Su ve sabun olmayan yerlerde alkol, bir miktar antibakteriyel temizleyici veya ıslak mendil kullanabilirsiniz.

Saatte 5 dakika havalandırın

Ortamda hava olmaması konuşma, öksürme ve hapşırma yoluyla bireylere solunum yolu hastalıkları bulaştırma riskini artırır. Bu nedenle ortamınızı her saat başı 5 dakika düzenli olarak havalandırmanız büyük önem taşımaktadır.

bol su için

Soğuk havalarda ısıtma cihazlarının da etkisiyle odalardaki hava daha kuru hale gelir. Bu, solunum yollarının kurumasına ve kolayca tahriş olmasına neden olabilir. Bunun sonucunda üst solunum yolu enfeksiyonu gelişme riski artar.  Bu nedenle gün içine yayarak 2-2,5 litre sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin. (BSHA)

gokceadaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu