Haber

Nijerya’da bazı eski banknotların genişletilmiş kullanımı

Nijerya’da güvenlik nedeniyle tedavülden kaldırılacak banknotların yerini alacak yeterli sayıda madeni para bulunmadığından bazı eski madeni paraların son kullanma tarihi uzatıldı.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Millete Seslenişinde eski banknotlardan 200 nairanın (8,17 TL) 10 Nisan’a kadar yeni madeni paralarla kullanılmaya devam edeceğini bildirdi.

Eski banknotlardan 500 ve 1000 nairanın sadece Nijerya Merkez Bankası (CBN) tarafından kabul edileceğini kaydeden Buhari, halkı ülke genelindeki CBN şubelerine giderek eski banknotlarını teslim etmeye davet etti.

Öte yandan Buhari’nin yeni kararının ülkedeki nakit sıkıntısını azaltıp azaltmayacağı bilinmiyor.

Nakit yükü nedeniyle Nijerya’da bankalarda uzun kuyruklar oluştu.

Güvenlik nedeniyle 15 Aralık 2022’den itibaren yeni banknotları piyasaya süren CBN, eski paraların 10 Şubat 2023’e kadar geçerli olacağını duyurdu.

Kaduna, Kogi ve Zamfara valileri, eski madeni paraların geçerliliğini uzatmak için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.

Mahkeme, 10 Şubat’ta tedavülden kaldırılması planlanan banknotların kullanım süresinin daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar uzatılmasına karar vermişti.

Öte yandan 13 siyasi parti, eski banknotların kullanım süresinin uzatılması halinde 25 Şubat ve 11 Mart tarihlerinde yapılacak cumhurbaşkanlığı ve valilik seçimlerine katılmayacağını açıkladı.

Dün ülkenin Edo, Delta ve Oyo eyaletlerinde nakit sıkıntısına karşı düzenlenen protestolarda dört kişi hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu